Anul·lació de la plusvàlua municipal a Espanya
Anul·lació de la plusvàlua municipal en la venda d’immobles amb pèrdues a tot el territori espanyol
A la nostra publicació del passat 13 d’abril, ens fèiem ressò de la Sentència del Tribunal Constitucional que declarava inconstitucionals diversos articles de la Norma Foral de Guipúscoa relatius a l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) -popularment conegut com a plusvàlua municipal-.
L’anul·lació afecta a aquelles vendes d’immobles les transmissions de les quals s’hagin efectuat amb pèrdues
Nova sentència sobre la plusvàlua municipal a Espanya
Novament el Tribunal Constitucional ha dictat una rellevant sentència. En aquesta ocasió, respecte a la normativa estatal que regula l’impost de la plusvàlua municipal. I, en conseqüència, amb efectes a tot el territori de l’estat espanyol.
La sentència del Tribunal Constitucional d’11 de maig de 2017 segueix el fil argumental de les sentències 26/17 i 37/17. Considera que la plusvàlua municipal vulnera el principi constitucional de capacitat econòmica quan el preu de venda és inferior al preu pel qual es va adquirir l’immoble. I en aquest sentit anul·la parcialment la regulació estatal de l’IIVTNU. Aquesta regulació afecta a aquelles vendes d’immobles les transmissions de les quals s’hagin efectuat amb pèrdues. També subsistint la referida normativa per aquelles vendes d’immobles efectuades amb guanys.
És recomanable revisar les autoliquidacions i les liquidacions fermes que s’hagin meritat en els últims quatre anys
Com a conclusió…
Així doncs, aquesta sentència obre les portes a analitzar tots aquells impostos pagats per aquest concepte respecte d’aquelles vendes d’immobles en casos de pèrdues, amb la finalitat d’efectuar la corresponent reclamació a l’ajuntament pertinent de l’import abonat indegudament; essent recomanable revisar no tan sols les autoliquidacions sinó també aquelles liquidacions fermes que s’hagin meritat en els últims quatre anys.